Painea numita Pasti

Paștele este sărbătoarea renașterii, a învierii, a luminii. Natura reînverzește, apar primele flori și razele soarelui ne bucură sufletele.

De Paști, pîinea primește o altă semnificație. Nu mai este pâinea pe care o știm cu toții, nu mai este alimentul zilnic, este ceva deosebit, sacru, prețuit și dorit de toți credincioșii.

Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfințește printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu.

Consumând „Sfintele Paști”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti.

„Paştile” reprezintă pâinea sfințită și vinul pe care creștinii le duc acasă, mai exact trupul și sângele Domnului. Anafora din noaptea de Înviere a preluat numele sărbătorii respective, adică „Paști” ca o mărturie vie, clară și completă a Jertfei și Învierii Domnului Iisus Hristos.

Creștinii care vin de Paște la biserică îşi iau „paști” acasă, adică pâine cu vin, binecuvântate, pentru a fi consumate. Tradiția spune că se mănâncă dimineața, în cantități mici, înainte de micul dejun și după ce se rostește rugăciunea ”Tatăl Nostru”.

Tradiția mai spune că, înainte de a se lua Sfântul Paşte, oamenii trebuie să se spele cu apă dintr-un pahar în care s-a pus un ou roşu, în acest fel faţa le va fi fină şi roşie ca şi coaja oului. Apoi, cel mai în vârstă din familie ia o bucată din sfintele paști şi rostește ,,Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune ,, Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Acest procedeu se repetă de trei ori și numai după aceea primesc „paştile”.

Ce reprezintă cuvântul „Paşti”

Cuvântul „Paști” înseamnă „trecere”, (Pesah – în ebraică, termen preluat de la egipteni) și este folosit pentru prima dată în Vechiul Testament în timpul lui Moise, când, în seara dinaintea ieșirii din robia egipteană, au petrecut în tăcere faptul că vor traversa Marea Roșie spre Pământul Făgăduinței, „unde curge lapte și miere” (Țara lui Israel).

Acest termen a fost preluat și de către creștini, însă semnificația lui este cu totul alta, chiar dacă traducerea s-a păstrat.

Pentru cei care Îl urmează pe Mântuitorul Hristos, Paștile înseamnă trecerea de la viața trăită în letargie, indiferență și ignoranță spirituală, la viața de comuniune cu Dumnezeu, de reîntoarcere la plenitudinea bucuriei paradisiace. Este o sărbătoare plină de bucurie și iertare, curaj și demnitate.

Singurul aliment menţionat în „Tatăl Nostru” - cea mai importantă rugăciune din universul creştin, pâinea are o deosebită importanţă şi pentru români.

Nu doar că suntem probabil poporul care consumă cea mai multă pâine din Europa (păstrând proporţiile, evident), dar pâinea are un rol unic în folclorul, mitologia şi chiar istoria noastră.

Simbol esenţial al lui Hristos, pâinea este prezentă pe toate mesele rituale.

Pentru noi, românii, pâinea are o semnificaţie aparte, căci ea ne însoţeşte în toate momentele importante ale vieţii: botez, nuntă şi înmormântare.

Pâinea este un subiect inepuizabil, e un strop de natură pe care atingerea mâinilor brutarului îl transformă cu dăruire în istorie, apelând la tot ceea ce i-a oferit tradiția. Iar dacă noi, oamenii, dăinuim ca specie, o datorăm, în mare, parte, „pâinii cea de toate zilele”.

sursa1 sursa2

Share to: