Our blog

Painea numita Pasti

Paștele este sărbătoarea renașterii, a învierii, a luminii. Natura reînverzește, apar primele flori și razele soarelui ne bucură sufletele.

De Paști, pîinea primește o altă semnificație. Nu mai este pâinea pe care o știm cu toții, nu mai este alimentul zilnic, este ceva deosebit, sacru, prețuit și dorit de toți credincioșii.

Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfințește printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu.

Consumând „Sfintele Paști”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti.

Ce este maiaua si de ce e mai sanatoasa decat drojdia?

In ziua de azi, painea este preparata cu drojdie, un ingredient care aereaza miezul painii si ii da acea consistenta pufoasa. Drojdia a fost descoperita acum o suta de ani intr-un laborator din Franta. Timp de mii de ani insa, painea a fost facuta in special cu maia, un amestec de faina cu apa fermentat de drojdiile salbatice.

Maiaua sau plamadeala e un tip de drojdie formată din bacteriile ce mănâncă zahărul din făină, și e făcută doar din făină de secară și apă, trecand printr-un proces care dureaza mai multe zile; gustul pe care i-l dă pâinii e unul specific, usor acrișor și foarte gustos. Iar când în aluat se adaugă diverse semințe (de floarea soarelui, de mac, de in), ulei de măsline și ierburi aromatice, pâinea calda, aburindă și aromata devine un deliciu.

Painea-un aliment complex

Painea - Un aliment complex si esential pentru un stil de viata echilibrat

In prezent, nutritia reprezinta una dintre provocarile majore cu care se confrunta industria alimentara. Din ce in ce mai multi consumatori sunt in cautarea unor alternative sanatoase, cu valoare nutritionala mai mare, fara a face rabat in privinta gustului sau a confortului in procurarea acestor alimente.

In industria de panificatie, tendintele la nivel global se indreapta tot mai mult spre consumul de specialitati cu secara, seminte, cereale integrale si chiar cu prebiotice sau fructe. Cu toate ca piata autohtona de panificatie este preponderent bazata pe consumul de paine si specialitati albe din faina de grau (franzela, painea alba rotunda, etc.), aceste noi tendinte incep sa prinda radacini si pe plan local, consumatorii romani incepand sa constientizeze beneficiile alimentatiei sanatoase.

Pagini